ElenaMariaUusitalo Sosiaalinen sillisalaatti

Kaikki blogit puheenaiheesta Sotahistoria

Huomioita JR 53:n sotahistorian arvostelusta Iijokiseudussa

Toivo Kiminki kirjoitti Iijokiseudussa 24.10.2018 arvostelun uusimmasta kirjastani ”Tavoitteena turvalliset rajat. JR 53:n sotatie 1941-1944.” Kirjoituksen otsikko oli ”Kiestingistä Kittilään, jykevä kirja koillismaalaisten sotatiestä.” Kirjoituksen johdosta muutamia huomioita.

JR 53:n sotatie on 5. osa kirjoittamaani Kuusamon historian kirjasarjaan, joka alkaa kaskenpolton lopettamisesta 1850 ja on nyt saavuttanut Jatkosodan ja Lapin sodan loppuvaiheen marraskuussa 1944.

Markku Salomaa: 100-vuotista itsenäisyyttämme tulisi juhlia 14.10.2020

Verkkouutisten huomion mukaan historioitsija Markku Salomaa pitää Suomen oikeana itsenäisyyspäivänä Tarton rauhansopimuksen solmimispäivää, lokakuun 14. päivää vuonna 1920. Samansuuntaisen näkemyksen on esittänyt aiemmin muitten muassa historioitsija Ohto Manninen.

Trumpin päätös ei militarisoi avaruutta - se on tehty jo 1950-luvulla

Tänään uutisoitiin presidentti Trumpin päätöksestä perustaa USA:lle uusi US Space Force puolustushaara vastaamaan sotilaallisesta avaruustoiminnasta. Koska kyseessä on USA ja Trump on odotettavissa refleksiivistä kritiikkiä avaruuden militarisoimisesta ja asevarustelun kiihtymisestä. Ihmisen avaruuden käyttö on kuitenkin alusta alkaen ollut pitkälti sotilaallista.

Ääriliikkeillä pelottelijat tekevät näennäistutkimusta

Helsingin yliopiston internetsivut kertoivat tänään Eurooppa-tutkimuksen verkostossa työskentelevän Kaius Tuorin vetämästä tutkimuksesta, jossa ”kartoitetaan oikeudellista perinnettä ja aatehistoriaa Euroopassa”. Pasi Komulaisen kirjoittama juttu antaa selvän näytön siitä, miten yliopiston tutkimus- ja tiedotustoiminta edustaa puolueellista ja vasemmistolaiseen yhteiskuntanäkemykseen kallellaan olevaa politikointia.

Itsenäisyyshistoriaa kirjoitetaan uudestaan!

Venäläinen Suomessa asuva ja suomalaisen kanssa naimisissa oleva historianharrasta kirjoittaa avaavasti uutta lukua ensi vuodelle – kysymys meille hyvin herkistä vuosien 1938 – 1945 ajoista, jolloin mitattiin suomalaista itsetuntoa, -kykyä ja uhrautuvaisuutta yhteisen päämäärän eteen.

Venäjä on pääsyyllinen Ensimmäiseen Maailmansotaan

Melko tarkasti 100 vuotta sitten Venäjä halusi saada aikaan maailmansodan, jotta Saksa ja Itävalta-Unkari hävitettäisiin ja Venäjä pääsisi valtaamaan Dardanellien ja Bosporin salmet - Venäjän sotilaat pääsisivät liottamaan varpaitaan Välimeressä. Ei Venäjä tietenkään kuvitellut selviävänsä urakasta yksin vaan halusi hyökätä Saksan kimppuun yhdessä liittolaisensa Ranskan kanssa samanaikaisesti - toinen idästä, toinen lännestä.

Alikersantti Harald Nugiseks ansaitsi 1.3.1944 Rautaristin Ritariristin

Alikersantti Harald Nugiseks ansaitsi 1.3.1944 Rautaristin Ritariristin

 

Eurooppaa puolustettiin 70 vuotta sitten Narvajokilinjalla

Venäjä oli aloittanut tammikuun puolivälissä 1944 suurhyökkäyksen osittain Pietaria piirittäviä saksalaisia joukkoja vastaan ja ne olivat joutuneet kuun vaihteeseen mennessä perääntymään Narvajokilinjalle - nyt oli vaarana, että puna-armeija pääsee taas raiskaamaan Viroa ja jos puolustus pettää yhä kauemmas Länsi-Eurooppaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä