ElenaMariaUusitalo Sosiaalinen sillisalaatti

Kaikki blogit puheenaiheesta Kielenkäyttö

Sekämiehet vauhdissa

Ensin sisältövaroitus: teksti huokuu alhaisen verensokerin ja helvetillisen helteen buustaamaa huonotuulisuutta, kopeaa besserwisserismiä ja pilkunviilausta. Jatkaminen omalla vastuulla eikä valituksia oteta vastaan.

Got it, reitti selvä, voin jatkaa?

Ketä sukupuoleen vivahtava virkanimike häiritsee?

Myös kirkossa on nimikkeitä, joissa vilahtaa sukupuoleen viittaava osa. Niitä Aamulehti on käynyt siivoamaan pois koko yhteiskunnasta.
Kirkossa tunnetuin "ongelmanimike" on kirkkoherra. Nimike on keskiaikainen. Ruotsalaiset livahtivat aikanaan ongelmasta vaihtamalla herran paimeneen (-herde).
Tunnustan olevani kai sen verran kalkkis, ettei minulla ole mitään vaikeutta puhutella rouva kirkkoherroja, joita myös omassa hiippakunnassani on. Heidän määränsä kasvaa, kun papisto on nopeasti naisistunut.

Vastuullinen kielenkäyttö, jossa mediallakin on osansa

Vihavainen käsittelee yhtenä osana tätä länsimaiden tuhoa kuinka uussanat ovat tulleet kieleemme. Näistä mainitaan seksuaalinen häirintä, perheväkivalta ja kouluammunta hänen kirjassaan. Muualta viimevuosilta löytyi maininta sanoista bryssä, jota ihmettelin milloin sitä on käytetty. No silloin kun EU ja siellä olevat mepit olivat uusi asia. Samoin sellainen sana kuin kaupunkikeskusta jäi mietityttämään missä yhteydessä sitä on käytetty. Ja viime vuoden hittejä olivat tietysti selfie ja pakotejuusto. 

Havuja, perkele- ote lipsuu

Median osana on joutua lukijoiden hampaisiin, joskus aiheesta, joskus aiheetta. Tänään nautin Hesarin asiallisesta artikkelista koskien trendikirkkoja, joissa jutun mukaan on helppo uskoa. Minun taas on helppo uskoa ko väitteeseen. Kokemuksesta nääs!

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä