ElenaMariaUusitalo Sosiaalinen sillisalaatti

Kaikki blogit puheenaiheesta G20-huippukokous

Pukit kaalimaan vartijoina Buenos Airesissa

G20-maiden johtajat pitivät huippukokouksensa viime viikon lopulla Buenos Airesissa. Yhteispotrettien, Donald Trumpin ja Xi Jin-pingin tapaamisen sekä Vladimir Putinin ja Mohammed bin Salmanin kaverillisen kättelyn ohella kokouksessa puhuttiin myös asioista ja neuvoteltiin yhteinen julkilausuma (ks. linkki). Maailman tulevaisuudesta huolestuneille kokous ei tuonut juurikaan lohtua, eikä parempaa ehkä ole odotettavissa tuolta joukolta lähitulevaisuudessakaan.

 Ryhmän potentiaalinen merkitys

Argentiinasta Meksikoon

G20-maiden johtajien kokous päättyy tänään Argentiinassa. Tämä on ensimmäinen kerta kun  G20-maat kokoontuvat Latinalaisessa Amerikassa. Kokouksen tuloksista tiedetään hyvin vähän. Venäjän Vladimir Putinin ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kättely on herättänyt mediahuomiota. USA, Kanada ja Meksiko allekirjoittivat uuden kauppasopimuksen joka korvaa edellisen sopimuksen.

Terveisiä Hampurista

Palasin tällä viikolla Hampurin G20-huippukokousten vastaisista protesteista. En kirjoittanut blogeja tai somepäivityksiä paikan päällä, koska ajan tasalla pysyminen olisi ollut kokopäiväinen projekti. Tapahtumiin osalistuminen kiinnosti enemmän. Todennäköisesti yli 100 000 osanottajaa keränneistä tapahtumista oli mahdotonta saada kokonaiskuvaa niiden keskiössä, sen voi saada vain seuraamalla somen häsäreitä ja uutisia kymmenistä eri lähteistä.

Terrorismin oppikoulussa Hampurissa?

        Terrorismin oppikoulussa Hampurissa?

Suomessa poliittinen väkivalta ei ole – onneksi - tähän saakka kukkinut. Toisaalta, kokemusta on aina sortovuosista, vapaussodasta, Bobrikovin ja oikeusministeri Heikki Ritavuoren murhista vuosina 1904 ja 1922 Lapuan liikkeeseen saakka.

Benno Ohnesorg ja Saksan mielenosoitukset

On paljon mietitty sitä, miksi Saksasta on tullut mielenosoitusten luvattu maa. Ehkä osansa on myös tapahtumilla, jotka alkoivat kun poliisi, Karl-Heinz Kurras, ampui opiskelijamielenosoituksessa Benno Ohnesorgin 02.07.1967. Tutkittaessa Saksojen yhdistymisen jälkeen DDR:n Stasin arkistoja, on osoitettu, että kyseinen Kurras oli Länsi-Berliinin poliisiin soluttautunut tai värvätty Stasin agentti. Asiasta kirjoitti jo vuonna 2009 arvostettu die Welt laajan artikkelin.

https://www.welt.de/politik/article3781473/Benno-Ohnesorg-von-Stasi-Spit...

Miksi Hampurin mielenosoitukset muuttuivat niin väkivaltaisiksi?

Pienten ääriryhmien aiheuttamat tuhot ja väkivaltaiset yhteenotot poliisien kanssa varastivat kohtuuttoman suuren osan Hampurissa pidetyn G20-huippukokouksen saamasta huomiosta niin kaupungin omien asukkaiden, saksalaisten kuin kansainvälisen yhteisönkin keskuudessa. Väkivaltaisuuksien uskotaan vaikuttavan myös kahden kuukauden kuluttua pidettävissä Saksan liittopäivävaaleissa liittokansleri Angela Merkelin kannatusta heikentävästi ja oikeistopopulistisen AfD:n kannatusta lisäävästi.

Vaikuttajat ja tiedotusvälineet irtopisteitten perässä – Luu jäi käteen!

G20-kokouksen suhteen oli havaittavissa suurta pettymystä maailman johtajia kohtaan, mutta se ei koskaan tarkoittanut sitä,että he lähtisivät mielenosoituksiin rikkoakseen paikkoja tai vaarantaakseen ihmisten turvallisuutta. Selkeä enemmistö mielenosoittajista oli rauhanomaisia ja käyttäytyi esimerkillisesti. On hyvä muistaa, että ei ole olemassa mielenosoituksia, jossa ei olisi riskejä väkivaltaan. Mielenosoitukseen osallistuminen tai mielenosoituksen järjestäminen sisältää aina riskejä, oli se kuinka hyvin järjestetty tahansa.

Hampurin tuloksista

G20-maiden johtajat hyväksyivät eilen yhteisen julkilausuman rajujen mielenosoitusten saattelemana Hampurissa. Seuraavassa joitakin pikahuomiota 15-sivuisesta dokumentista (ks. linkki) ja itse kokouksen tapahtumista.

Kasvu ennen kaikkea

Trump & Putin -hallittu ja esikirjoitettu näytelmä

[ … jo ”kauan sitten” - ennen Donald Trumpin asettumista virallisesti repuplikaanien presidenttiehdokkaaksi, kirjoitettiin näytelmä, jota nyt käydään ja käytiin Saksassa – valtiossa, joka oli Saksan kolmantena valtakuntana kummankin yhteinen vihollinen … ]

 

Outoa hipelöintiä G20-kokouksessa – Trump asialla

USA:n konservatiivipresidentti Donald Trump ei lakkaa hämmästyttämästä. Trump pääsi pitkän odotuksen jälkeen käsikontaktiin Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa G20-kokouksen yhteydessä, eikä voinut millään välttyä kiusaukselta päästä lähempiin tekemisiin Putinin kanssa. Trump hipelöi Putinia käsivarresta ikään kuin kokeillakseen Putinin lihaksia, minkä jälkeen Trumpin käden matka jatkui Putinin selkäpuolelle.

Saatujen tietojen mukaan sekä Trump että Putin ovat herttaisen yksimielisiä siitä, että miehillä on erittäin paljon keskusteltavaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä