ElenaMariaUusitalo Sosiaalinen sillisalaatti

" Kuntsari"

 

Kuntouttavan työtoiminnan käyttökuvio on lyhykäisyydessään se, että työttömällä teetetään duunia, josta maksetaan 9 euroa per päivä. Kunta teettäjänä saa jokaisesta päivästä 10 euroa ja rapiat, eli tienaa teettäjänä enemmän kuin kuntouttavassa työtoiminnassa oleva "duunari". Näin lyhykäisyydessään. Mutta en kirjoita nyt siitä, vaan siitä, miten työmailla käsitetään kuntouttavassa työtoiminnassa oleva henkilö.

Hyvin usein ei mitenkään. Kysymykseen tulevat sellaiset asiat, kuin toimivalta ja vastuut. Moni "kuntsari" tietää nämä asiat itse, mutta monet vakiduunarit, siis ne, joilla on työsopimus,  eivät tiedä. Joten ruoditaan:

Jokaisella kuntouttavassa työtoiminnassa olevalla tulisi olla työnohjaaja, jonka tulisi tietää kuntouttavaa työtoimintaa koskevat toimivalta - ja vastuuperusteet. Itse olen ollut hoitoalalla "kuntsarina". Ohjaaja on saattanut olla joku, joka istuu toimistossa "ylhäällä" , joka ei fyysisesti ole työpaikalla juurikaan läsnä. Työhön perehdyttäminen on toki delegoitu hyvin, mutta perehdyttäjälle ei ole kerrottu, MIHIN "kuntsaria" saa käyttää.

Työkaverit eivät ole tienneet kuin korkeintaan sen, ettei "kuntsareilla" ole tunnuksia tietojärjestelmään, me emme siis voi kirjata esimerkiksi asiakaskäyntejä koneelle. Kaikki muu työ, siis se sama työ, mitä palkkaa vastaan tehdään, teetetään myös "kuntsarilla". Menepä sanomaan, että en tee. Olkoonkin, että kieltäytyminen perustuu lakiin ( palkkatyötä korvaavan työn teettämisen kielto), se ei paljon työyhteisössä merkitse. Pahimmassa tapauksessa saat hankalan ihmisen leiman, koska et tee jotakin, mitä on käsketty tehdä.

Jos selvität tarkemmin kuntouttavan työtoiminnan rajoja, saat vastauksen "en mä tajua noista mitään, ei mua kiinnosta." 

Aivan, ei olekkaan työntekijöiden asia olla kiinnostunut, mitä "kuntsari" saa tai ei saa tehdä. Se on esimiesten, johdon, organisoinnista päättävien ja sitä toteuttavien asia tiedottaa palkatulle väelle, mihin hommiin "kuntsaria" saa käyttää ihan lakienkin puolesta. Kysymykseen tulee laki kuntouttavasta työtoiminnasta, työturvallisuussäädökset, säädökset vastuista ja tieto siitä, että "kuntsari" ei ole työsuhteessa kuntaan. Hän on sosiaalihuollon asiakas, kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltoa.

Se, että "kuntsari" joutuu tekemään oikeita töitä 9 euron "päiväpalkalla" ei ole ainoa risti kannettavaksi. Kantaa saa myös työyhteisössä "paine"- nimistä ristiä.

Jos et tee sitäkin työtä, joka korvaa palkkatyötä, joka on siis laissa kielletty, saat kokea tiettyä nyreyttä. Vain, koska sinua pidetään hankalana, laiskana taikka häirikkönä. Koska palkkaa nauttivat eivät tiedä, miksi et tee. Eikä heitä oikeastaan edes kiinnosta. Hehän tekevät vain työtään.

Voit olla myös pidetty ja tehdä, mitä käsketään: Jakaa lääkkeet, kuljettaa asiakkaita autollasi, hoitaa ja huoltaa vanhusta yksin ilman valvontaa, tehdä iltavuoron tai pyhän, koska hoitoalalla nyt vain on kiire ja resurssipula, vastata puhelimeen, kun mielenterveyspotilas soittaa ja yrittää käyttää keittiöpsykologiaasi niin hyvin kuin kykenet. Voit tehdä kaiken, ja saada hyvän tyypin maineen. Samalla rikot lakia ja edistät kaikkien "kuntsareiden" hyväksikäyttöä. 

Tämän olen kokenut itse käytännössä. On ajateltava asiakkaan etua, joka varmasti onkin oikein. Mutta miten on moraalinen puoli? Sosiaalihuollon asiakas auttaa sosiaalihuollon tai terveydenhuollon asiakasta? Eikö tehtävä kuulu ihan tosissaan jollekkin, jolla on siihen työhön koulutus? Entäpä, jos jonakin päivänä työnsä ihailtavasti tehnyt "kuntsari" korvaa juuri sinut, palkkaa nauttiva työläinen? Kunnat elävät velaksi, "kuntsarilla" tienaa, sinulla duunari, ei tienaa mitään, päin vastoin, sinun vuoksesi kunnat ottavat velkaa saadaksesi palkkasi maksettua. 

No eihän niin saa tehdä, edes lain mukaan. Palkkatyötä ei saa korvata "kuntsarilla". Mutta kuka sitä valvoo, kun " ei mua kiinnosta, kun mä en tajua niistä asioista mitään"?

Hupaisaa on, että ketään ei tosiaan tunnu kiinnostavan. Niin. Silti lähes jokainen työkavereistani kautta "kuntsariaikojeni" on paheksunut sitä, että " on se aivan tolkuttoman väärin, että saat vain sen 9 euroa päivässä!"

Voin suoraan sanoa, että ei paljoa lämmitä voivottelut. Helpointa toki on, tiedän kyllä, olla pihalla kuin lumiukko. Ymmärtämättä, että jokainen tietämättömyyden ihana hetki lisää "kuntsareiden" hyväksikäytön mahdollisuutta. Tietämättä, että seuraavaksi voit itse olla "kuntsari". Sitten varmasti alkaa kiinnostamaan.

Muistaa pitää myös se, että niin kauan kuin työntekijöitä ei juurikaan kiinnosta, ei kiinnosta johtoakaan - selvittää, mistä on kysymys. Asia on laajempikin, kuin vain kuntouttavaa työtoimintaa koskeva. Miettikääs joka ikinen pieni hetki, paljonko tiedätte siitä, mikä kohtalonne ja toimenkuvanne tulee olemaan kuluvan vuoden sisällä? 

Hiljaa olen naureskellut täällä Kihniöllä sille, että kukaan ei tiedä mistään mitään, koska Pihlajalinna joko tulee tai ei tule. Niipä niin. Missä lintukirjassa lukee, että juuri sinä olet turvassa? 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat