ElenaMariaUusitalo Sosiaalinen sillisalaatti

Vältä mokaamista

Lähikaupan edustalla keikkuu päihtynyt henkilö kourassaan keskiolut. Hän tulee pummaamaan sinulta tupakkaa. Heitätkö röökin ja poistut paikalta, jotta pääsisit nopeammin eroon? Ihan normaali reaktio sinulta, mutta oletko ikinä mietinyt, miksi? 

"No pitäisikö siihen sitten jäädä maailmaa parantamaan? Mitä juopolla muka olisi kerrottavaa sellaista, joka minua koskettaisi? "

Huomasitko tehneesi johtopäätöksen henkilöstä kolmessa minutissa? Jos joku nyt tulisi kysymään sinulta, onko kyseinen juopunut hyvä aviomies tai hyvä isä, mikä olisi ensimmäinen ajatuksesi? 

Lapsesi on ollut kaverillaan kylässä ja menet hakemaan häntä kotiin kello seitsemän. Kun ovi kaverin kotiin aukeaa, näet hyvin epäsiistin kodin. Vaatteita lojumassa, tiskiallas kukkuroillaan, vanhoja tomaatinsiivuja pöydällä, kuivunutta kissanruokaa jääkaapin ovessa. 

Lapsesi kysyy, pääseekö hän leikkimään huomennakin? Mitä sinä vastaat?

Kun esimerkkihenkilömme sitten seisovat joko terveyskeskuksen tai sosiaalitoimiston jonossa, täsmälleen samat päätelmät seisovat siinä heidän rinnallaan. Ja sen mukaista on usein myös kohtelu. Toinen jonottaja on itse aiheutetussa paskajamassa ja toinen on joko hamstraaja tai huono äiti.

Minulta kysyi kerran eräs sossu, että "oletsä käyny niillä kotona kattomassa?" Kysymys oli toimeentulotukihakemuksen tekemisestä henkilölle, jolle olin tukihenkilönä. Ihmettelen edelleen, miksi minun olisi tullut käydä tuettavani kotona? Miten kotikäynti liittyi hakemuksen tekemiseen? En keksinyt muuta syytä kuin sen, että sossu oli varma yhdestä asiasta: jos olisin käynyt, tuskin tukisin tätä asiakasta. Sain kuulla myöhemmin, että asiakas mm lämmittää puilla kotiaan, ei sähköllä, kuten me muut.

Ketään ei kiinnosta , miksi juoppo ryhtyi ryyppäämään. Ketään ei oikeastaan kiinnosta sekään, miksi äiti ei siivoa kotiaan. Ainoa, mikä kiinnostaa, on se, että juoppo juo ja äiti ei ilmeisesti jaksa. Siitä puhutaan.  Ja kun koko maailma ajatelee tällä tavoin, molemmista ihmisistä tulee alempaan kastiin kuuluvia, ei-tasa-arvoisia, perusoikeudettomia yhteiskunnan loisia. Koska harva jaksaa tapella vastaan, helpompi on vain alistua ja kantaa leimansa. 

Niin täällä tulee elää. Siinä lokerossa, joka on juuri sinulle varattu. Pari vaihtoehtolokeroa on toki olemassa riippuen siitä, mitä annat ilmi ulospäin, millaisen kuvan luot itsestäsi, perheestäsi, elämästäsi. Muista siis pukeutua siististi, omaksua edes jonkinsortin etiketti, kunnioittaa auktoriteettejä, huolehtia kulisseista muutenkin. 

Ennen kaikkea, vältä mokaamista, sillä varalokerosta ei sitten pääse enää takaisin siihen varsinaiseen lokeroon, siihen, missä se ihmisarvo on. 


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat