ElenaMariaUusitalo Sosiaalinen sillisalaatti

Ajatuksen virtaa ja vitutusta

Aamulla soi kello nollaviis viiskymmentä.

Kärttyisänä räpellän keittiöön ja keitän kahvia. Pakko saada kahvia kaksi kupillista, ennen kuin herätän lapset. Eroon kärttyisyydestä pääsee kahvilla.

Vanhemmat lapset patistellaan koulubussille ja nuorin lähtee volkkarin kyydissä päiväkotiin samalla, kun itse menen töihin, tai en töihin vaan kuntouttavaan työtoimintaan.

Minulla on semmoinen sopimus siitä, mutta se sopimus on laiton, koska siinä ei lue sitä mitä pitäisi. Esimerkiksi, koska se tarkastetaan, mitkä ovat sen tavoitteet ja ovatko ne toteutuneet jne jne...

Mutta vitut siitä, ellen mene, keksivät ne laittaa minulle karenssin. Itse en syö juuri mitään, mutta lapset kylläkin. Ravinnon saannin takaamiseksi menen siis "töihin", josta saan rahaa 9 euroa päivässä. Kuussa 848 euroa käteen, verojen jälkeen. Noin 160 euroa siis enemmän, kuin työttömyyskorvaus on. 

Olen töissä kuusi tuntia. Pari kertaa olen ollut pidempäänkin. Sopimus loppuu helmikuulla, mutta siinä lukee, että sitä voidaan jatkaa ilman erillistä tarkistamista. Työpaikalla ilmeni reaktio " ei!" kun kysyin, kuka täällä sitten on, kun varsinainen lähtee toisaalle hiihtoloman tienoolla. Kun itse en ajatellut olla. Koska se sopimus loppuu....(jos loppuu).

No, kuulin huhun, että kunnassa tapahtunee muitakin muutoksia. Sosiaaliviranomaisesta tehdään ehkä sosiaaliohjaaja, kun "sossu siirtyy parkanoon". Eli tänne tulee sitten joku sen sossun tilalle? Joka ei tunne perheitä tai heidän tilannettaan, ei tiedä mistään mitään, ei jaa ennaltaehkäisevää tukea tämän nykyisen tavoin, jota ei saa kiinni, joka vain päättää asioista jonkin aanelosen perusteella? Tai ehän se nyt tänne asti Parkanosta siis tule... paitsi, jos täytyy ottaa joku kiiruusti huostaan. Mutta tulee tämän meidän sossun sijaan siihen virkaan.

Olisipa tämä vain huhupuhetta, pakkohan sen on olla, ei kai Kihniö sentään vaihda kultaa paskaan pelkän sote-uudistuksen huumassa?

Vai saakohan sossu kokonaan fudut? Jos ne "palkkaavat" vaikkapa minut hänen tilalleen niin, että pääsen "kuntoutumaan" oikein kunnolla? Tuo oli vitsi. Tuskin ne minua oikealla rahalla mihinkään palkkaavat. Viimeksikin, kun piti, niin se palkka oli 65%, vaikka laissa sanotaan 75%. Minä olin nimittäin henkilökohtainen avustaja. Työt loppuivat, kun avustettava siirrettiin osastohoitoon. Kolmeksi päiväksi. Ja sitten kotiin takaisin.

Mutta ei se se erottamisen oikea syy ollut vaan minun välilevyni, joka sijaitsee selässäni. Alkoi mokoma pullistella. Tultiin oikein johtajan kanssa irtisanomaan. Läpinäkyväähän se oli kuin olisi ikkunasta mäjelle vahdannut, mutta mitäs minä siihen. Tämä tapahtui koeajalla, joten olisivat ne voineet irtisanoa ilman selittelyjäkin. Selkä meni niin se meni.  Kävin tuossa entisellä avustettavalla kylässäkin taas, ja hän kyseli minua takaisin. Selkä ei kestä. eikä kunta, sori. Minä kun en osaa pitää turpaani kiinni.

Kello on kakstoista viistoista. Olen askarrellut jo muutaman joulutontun, tiskannut käsin noin 15 asiakkaan kahvittelu -ja ruokailulautaset, koska asitanpesukone ei toimi. Kunnalla meni kaikki rahat siihen latukoneeseen. Lisäksi olen kuunnellut "gospelia". Olen rajoittanut sokerin käyttöä, käskenyt jättää maitorauhaseni rauhaan, jakanut yhdet lääkkeet, jotka jätettiin minulle lennossa, ilmeisesti kiireessä. Ajanut omilla bensoillani keittiölle. Siivoillut. Tiskannut taas. Oheistanut , miten Raamattua luetaan. Saanut referaatin MR. Beanista ja tavannut koiran. Ja Bingo on vasta edessäpäin.

Älkää kysykö enempää. Minulla ei ole koulutusta tähän työhön, joten en osaa vastata kysymyksiinne, olen vain töissä täällä. 9 eurolla. Antakaa mun kuntoutua rauhassa!

Kohta pääsee lähtemään. Kello on neljätoista kolkytkaheksan. Pitää hakea pikkuinen hoidosta, käydä kaupassa ja toimitella asioita sekä peruskotihommat odottaa vielä kotona.  

Puhelin piippaa, minulle ilmoitetaan, että vakkari tulee aamulla vasta 9 jälkeen. No, ilmankos olin aamulla päikseni töissä ensimmäisen tunnin, taas Elisan kenttä välitti viestin 10 tunnin viiveellä. Keitän kahvia ja roikun puhelimessa, palvelunumerossa, kuuntelen ohjetta, miten asiat voi hoitaa kätsysti netissä.  Mutta kun netissä ei ole kohtaa, johon voisin kirjoittaa, että olen kadonnut koko helvetin tietokannasta.

Illalla on tietysti normi hulabaloo. Lapset laitetaan ohjatuin iltatoimin unille. Minä mietin ja ajattelen, kun hiljaisuus viimein laskeutuu, että aika, jonka käytin yteiskunnan kuntouttavaksi naamioituihin säästötoimiin tänäänkin... ketä se hyödytti? 

Minä sain tämän homman, koska psykologinen asiantuntija siirtyi Parkanoon. En kai sentään ole hänen tilallaan? Ennen kuin nukahdan, mietin, tuleekohan sen meidän sossun tilallekkin joku "kuntoutettava"? Kun sinne Parkanoon on niin pirullinen kiire, ettei edes pieraista kerkiä.

Näen unta, että seison Maurintorin tuulikaapissa ja kerään nimiä kuntalaisaloitteeseen sossun viran säilyttämisen puolesta.

Minulla on tapana nähdä näitä enneunia.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat