ElenaMariaUusitalo Sosiaalinen sillisalaatti

Ilkivaltaa Kihniöllä

Ylä-Satakunnassa on tänään 28.8.2014 uutinen, jossa kerrotaan, että  Kihniön perhepuisto on ollut muutaman vuoden ilkivallan kohteena. Pelivehkeet puistossa ovat käyttökelpoisia vain, koska niitä on säännöllisesti korjattu. 

Leikkimökin katto on jouduttu korjaamaan tahallisen polttoyrityksen vuoksi ja leikkivälineistä on irroiteltu ruuveja ja muttereita, joiden irroittamiseen ei ihan Leatherman riitä. 

Luettuani jutun otti päähän niin perkeleesti.

Kihniön Osuuspankki on lahjoittanut puistolle tontin 8 vuotta sitten ja Kihniöläisten yhteistyöllä on rakennettu puisto, johon ottivat osaa MLL yhdessä Kihniöläisten yritysten kanssa. Puistossa on järjestetty erilaisia tapahtumia ja siinä käyvät koululaiset, päiväkotilaiset ja yksityiset perheet. Itsekin olin tänä suvena kyseisessä puistossa laumoineni useampaankin kertaan viettämässä mm. lasteni ystävän ulkoilmasynttäreitä. Viikonloppuehtoisin puiston viereinen parkkipaikka on kokoontumispaikka, jossa kylän mopoileva nuoriso pääsee toteuttamaan itseään.

Ja nyt, jos tämä ilkivalta jatkuu, uhkaa puistoa sulkeminen, kertoo kunnanjohtaja Petri Liukku. Ja ymmärrän kunnanjohtajaa oikein hyvin.

Kirjoitin taannoin Kihniöstä blogin, joka käsitteli kunnan loistavaa asennoitumista nimenomaan lapsiin ja lasten asioihin. Muuallakin asuneena tiedän kokemuksesta, että harva kunta huolehtii lapsistaan ja nuoristaan yhtä hyvin kuin Kihniö. Ja tässäkö sitten on kiitos?

Jotkut tuntuvat kuvittelevan, että Kihniö on jonkin sortin takapajula? 

Menkääpä muualle katsomaan pariksi vuodeksi ja tehkää vertailua. Voi tulla koti-ikävä, nimittäin monessa muussa kunnassa lapsille ei todellakaan järjestetä yhtä hyvin koulukuljetuksia, erityisopetusta, terveydenhuoltoa, perheneuvolapalveluita, lastensuojelun palveluita, mahdollisuutta harrastaa edullisesti ja niin edelleen. 

Eikä jokaisessa kunnassa ole itsestään selvää se, että lasten asiat hoidetaan nopeasti tai vähintään kohtuullisessa ajassa. Menkää vaikka manseen, stadiin tai Ouluun kyselemään ja  jonottamaan, jos ette muuten usko, teille lain mukaan kuuluvaa etuutta tai oikeutta.

Teoista on lehden mukaan saatu kiinni yksi alaikäinen ja hänen osaltaan asiassa on käynnistetty poliisitutkinta. Toivon mukaan tälle kiinni otetulle ja mahdollisesti muillekkin tehdään selväksi, että heidän kikkailunsa voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa jonkun kuoleman, mikäli leikkivälineitä ei olekkaan ehditty korjata tihutöiden jälkeen.

Yhden ruuvin tai mutterin puuttuminen voi aikaansaada tappavan ilmalennon. Ja kuinkas suu sitten pannaan, kun sanktiolistaan lisätään kuolemantuottamus? Pari kaljaa nauttinut teini ei tule ajatelleeksi, että kyseisestä leikkivälineestä voi myös pudota oma esikoulua käyvä pikkusisarus. Tai luokkakaveri. 

Toivottavasti näille -tekisi mieleni sanoa nulikoille- tehdään myös selväksi hyvin tarkkaan, mitä pitää sisällään vahingonkorvausvastuu. 

Toivon myös, että kyseiset ilkivallantekijät todellakin tajuaisivat, kuinka hyvin heidän asiansa tässä kunnassa ovat ja kuinka huonosti ne voisivat olla monessa muussa kunnassa. Minä jos kuka sen tiedän nähtyäni yhden jos toisenkinlaista  toimintaa julkisen vallan taholta kohdistuen nimenomaan lapsiperheisiin. Joissakin paikoissa tenavia kuulkaa huostataan suurinpiirtein eriväristen sukkien perusteella, miettikääpä sitä!

Kunnanjohtaja Liukku toivoo, että ilkivallan seurauksista keskusteltaisiin lasten ja nuorten kanssa. Niin todellakin toivon minäkin. Sen verran kuitenkin ketuttaa, että tekisi mieleni antaa kaupan päälle vielä korvapuusti. 

Ja annankin. Lupaan tarjota korvapuustin tihutyöläisille Soljan pakarissa pillimehun kera heti, kun asianosaiset ovat käyneet tunnustamassa osallisuutensa, pyytäneet anteeksi ja kantavat sen vastuunsa, mitä lain mukaan heille kannettavaksi puiston tahallisesta rikkomisesta kannettavaksi annetaan. 

Jos on meinaan miestä/naista hajoittaa yhteistä omaisuutta niin täytyy olla sukupuolesta riippumatta sen verran munaa, että tajutessaan tekonsa vakavuuden myös korjaa sen mitä korjattavissa on. Vähintään oman käytöksensä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat