ElenaMariaUusitalo Sosiaalinen sillisalaatti

Vieraannuttamisen lyhyt oppimäärä

On sunnuntai.

Sinulla on ollut mukava viikonloppu lapsesi kanssa ja nyt olet palauttamassa häntä sinne, missä hän asuu. Lähivanhemmalleen.

Näin se menee normaalisti.

Silloin, kun lähivanhempi on vieraannuttaja, se menee epänormaalisti,  näin:

 

Saat tekstiviestin, jossa lukee, että se viikonloppu, joka kuuluu sinulle täytyy vaihtaa lähivanhemman hyväksi. Jos et suostu, sinua kiristetään seuraavalla tapaamisella. Se saatetaan evätä kokonaan.

" On sullakin enskuussa kaks viikonloppua ja jos menee vaikeeks nii ei oo ku yks".

Rivien välistä lukeminen ei vaadi suurtakaan älykkyysosamäärää.

 

Tekstareita tulee. Niissä määritellään, mitä saat lapsesi kanssa tehdä. Ehkä et saa mennä mökille, koska vieraannuttajavanhempi väittää, että mökkisi on homeessa. Menet sinne silti, tietäen, että tulet saamaan sen vuoksi jälleen tekstiviestin. Lapsella on hauskaa mökillä. Hän muistaa olleensa siellä ennenkin: "  minä piirsin tuon kuvan" lapsi sanoo ja näyttää taideteosta, jonka on tehnyt yksivuotiaana.

Muistot täytyy tappaa, se on vieraannuttajan käsikirjassa kaiken perusta. Siksi vieraannuttaja vaahtoaakin asiasta:

" Miksi veit lapsen siihen taloon, vaikka nimenomaan sanoin, ettei häntä saa sinne viedä?"

Vieraannuttajan työ lapsen manipuloimiseksi vaikeutuu, kun teet lapsen kanssa asioita, joista lapsi nauttii. Silloin on vaikeampaa saada lapsi uskomaan, että etävanhempi on täysi paska. Ja juuri se on vieraannuttajan tavoite. Että lapsi jonakin päivänä saisi itkupotkuraivarin, koska joutuu lähtemään etävanhemmalleen. 

" Mä en kohta enää voi tulla tänne" saattaa kolmivuotias sanoa sinulle kesken lauantain aamupiirrettyjen. Jos ihmettelet, mitä lapsesi oikein tarkoittaa saatat saada vastaukseksi, että luonasi on niin epävakaat olot. Jos vieraannuttaja on oikein taitava, hän on kertonut lapselle asian tavalla, joka takuulla jää mieleen. 

Esimerkiksi nukettamalla. Leikkimällä lapsen kanssa nukeilla. " Leikitäänks sitä että sä oot tapaamisella, tää vois olla vaikka äiti." Ja sitten se äitinukke vaikkapa ryyppää ja riehuu ja vetää nappeja. Varmasti tehokasta. Ei liene vaikeata ymmärtää, miksi lapsi lauantaiaamuna toteaa, ettei voi kohta tulla luoksesi ollenkaan. 

Lähivanhempi tuntuu saavan separit kaikesta, mitä teet.  

" Syötät lapselle epäterveellistä ruokaa!", tulee tekstarina perässä, koska olet vienyt lapsesi hampurilaiselle äitienpäivän kunniaksi.

" Lapsella oli likaiset vaatteet!", lukee luurissasi silloin, kun olet viettänyt päivääsi leikkikentällä tai metsäretkellä. Sinun tulee ymmärtää, että lähivanhemmuus on suotu lähille nimenomaan siksi, että hän kykenee pitämään lapsen vaatteet sädehtivän puhtaana vuorokauden jokaisena hetkenä. Lapsen tulee tuoksua Comfortille, se on hyvää vanhemmuutta.

" Kerroit hänelle sadun, jossa oli mörkö, kehitys vaarantuu!" Jonkun olisi pitänyt kertoa Tove Janssonille aikoinaan, että hän vaarantaa tuhansien lapsien henkisen kehityksen. 

" En ymmärrä miksi toit ilmapalloja nehän kuuluvat vappuun eivätkä pääsiäiseen!" Varjelkoon. Kuka maksaa lapsen psykoterapiat?

" Lähettämäsi joululahjat haisivat homeelle!" Ainakin niin kauan, kunnes oikaiset, ettei paketti ollut sinulta vaan lapsen kummitädiltä, joka ei muuten ole tavannut lasta kahteen vuoteen....

Vieraannuttaja pyrkii manipuolimaan lapsesi sinua vastaan. Jotta lapsi uskoisi itse olevansa sitä mieltä, mitä vieraannuttajakin on. Mutta sen lisäksi vieraannuttaja pyrkii manipuloimaan myös sinut. Jotta sinä uskoisit olevasi huono vanhempi, jonka luona lapsella on paha olla. 

Älä usko.

Vaikka sinustta tuntuisi kuinka pahalta, muista yksi asia: Sinä olet lapsellesi se vanhempi, joka on terve. Niin kauan, kun saat tavata lastasi, olet ainoa, joka voi antaa hänelle esimerkin siitä, mikä on normaalia.

Ja toivoa, että lapsesi muistaa kokemuksensa sinusta, tunteensa sinusta ja ymmärtää, että kuva, joka sinusta lähivanhemman toimesta luodaan, ei vastaa totuutta. Asiaan vaikuttaa lapsen ikä, mitä nuorempi lapsi on sitä helpompi hänet on vieraannuttaa toisesta vanhemmastaan.

Jos et ole varma, oletko vieraannuttajan uhri, niin voit olla siitä varma, mikäli saat viestin, jossa lukee:

" Sä estät lapsen ja sen läheisten välejä"

Tämä on vieraannuttamisen lyhyt oppimäärä: Vieraannuttaja syyttää sinua siitä, mitä tekee itse. Ihan niinkuin narsistikin.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat