ElenaMariaUusitalo Sosiaalinen sillisalaatti

Kappale kadonnutta aikaa

Toimittelin asioita kylillä ja jäin tapani mukaan suustani kiinni. Juttelin erään eläkeläisrouvan kanssa, joka on tehnyt työuransa päiväkodeissa ja siinä sivussa kasvattanut oman katraansa. Ilman viranomaisia.

Nykyajassa on paljon sellaista, mistä ei ennen vanhaan ollut tietoakaan. Nykyajasta myös puuttuu paljon sellaista, mitä ennen oli. 

Lähden väittämään asioita. Väitteet kuvastavat nykyaikaa. Jokaisen väitteen alla on tapahtuma eläkeläisrouvan elämästä. Tapahtumat kuvastavat vanhaa aikaa. 

 

Väite: Kunnollinen, hyvin käyttäytyvä aikuinen on lopputulos hyvin kasvatetusta lapsesta. Kun vanhempi on lapselle läsnä ja ohjaa lasta, lapsi oppii mm käyttäytymään hyvin ja kunnioittamaan muita ihmisiä, olemaan kohtelias ja selvittämään asiat puhumalla, fiksusti.

Rouva matkusti pienen poikansa kanssa bussilla. Pojalla oli todettu jonkin aikaa takaperin astma. Bussiin nousi hieno nainen kalliissa minkkiturkissaan istahtaen pojan viereen. Poika tuumasi naiselle: "mulla on astma". " Eikä ole", vastasi nainen. Poika katsahti äitiinsä kysyen "eikö olekkin, äiti, mulla astma?"  Äiti nyökkäsi. Poika jatkoi hienolle naiselle jutusteluaan sanoen: "Sulla on hieno turkki taitaa olla ihan koirankarvaa kun on niin pehmeekin."

Nainen minkkiturkissaan suuttui moisesta ja tempaisi poikaa käsilaukullaan päähän. 

 

Väite: Kotiolot ovat arveluttavia, jos lapselle jatkuvasti sattuu jotakin. 

Eräänä päivänä rouva oli kotona poikansa kanssa. Mies oli töissä. Rouva siivosi ja kokkasi. Vilkas poika touhuili leikkejään olohuoneessa. Rouva havahtui siihen, että oli liian hiljaista ja meni olohuoneeseen katsomaan. Poika oli työntänyt tuolin kaapin viereen, jonka päällä oli akvaario. Poika oli  ilmeisesti kurkistellut akvaarioon ja molskahtanut sinne pää edellä. Rouva nosti märän poikansa akvaariosta, johon poika totesi, että "kah, kah!" 

Varmuuden vuoksi rouva soitti päivystykseen siltä varalta, että lapsi oli vetänyt vettä keuhkoihinsa:

- Lapsi putosi akvaarioon, pitäisi päästä näyttämään lääkärille?

- .... mitä? 

-Poikani putosi akvaarioon, siis lapsi akvaarioon, veteen, pääsisikö näyttämään lääkärille?

- .... ??

Rouva kertoi, että puhelimessa oli pitkään hiljaista, kunnes häneltä kysyttiin:

- Hengittääkö se?

Akvaario ei ollut ainoa paikka, josta rouva vilkkaan poikaviikarinsa aikoinaan löysi. Poika oli hauskuuttanut itseään kiipeämällä mm pesukoneen rumpuun ja hattuhyllylle. 

 

Väite: Jos lapsi ei pysy koulussa aloillaan, hänellä on mitä luultavimmin ADHD (  ent. MBD)

Rouvan poika oli vilkas. Koulussa joku päätti, että pojalla on adhd, joten se joku soitti sairaalaan ja tilasi lapselle ajan tutkimuksiin. Rouvalle lähetettiin asiasta kotiin lappu. 

Rouva vei poikansa tutkimuksiin. Mitään poikkeavaa ei löytynyt. Rouva kuitenkin tarkisti hoitohenkilökunnalta, että olihan siellä päässä aivot? Kuulemma oli. Tämä on muuten toinen ihminen Suomessa, jonka tiedän varmistaneen sen asian ihan lääketieteen keinoin, että päässä on sisällä aivot. Molemmilla kerroilla aivojen olemassaolo tuli todistaa viranomaiselle.

Rouva pääsi vähällä. Siihen aikaan ei ihmisille tullut mieleen soittaa ensimmäiseksi lastensuojeluun. " Pärjättiin ilman mitään viranomaisiakin" tuumi rouva. 

 

Väite: Lapselle on vaurioittavaa nähdä vanhempansa humalassa. 

Rouvan mies oli ollut viettämässä ystävänsä viisikymppisiä. Rouva oli lasten kanssa kotona. Poika istui ikkunalla katsellen ulos ja rouva puuhasteli kotitöitään. 

- Äiti, tuu kattoon.

-Mitä siellä on?

-No, tuu ny kattoon!

- Äidillä on tässä työ kesken, kerro mitä siellä on.

- Eiku tuu ny kattoon, äiti!

Lopulta rouva meni pojan luo ikkunaan katsomaan, mitä poika siellä ulkona oikeen näki.

- Meijän isi on nii juavuksissa eittei toi Kitiniitynmäki riitä mihinkää!

 

Poika on tänä päivänä tervepäinen aikuinen mies. 

 

Väite: Poliisilla on resurssipula.

Kuten kerroin, rouva teki työuransa päivähoidossa. Eräänä aamuna hänen työpäivänsä alkoi kello 6. Hänen mennessään ennen kuutta töihin, ovella odotti jo maahanmuuttajaäiti lapsineen. Rouvan tuli sulkea hälyttimet pois päältä ennen lasten vastaanottamista, joten hän ei päästänyt katrasta heti sisään.  Äiti yritti kuitenkin tuupata lapsensa ovesta sisälle. Äiti puhui sujuvaa suomea, kysymys ei siis ollut kielimuurista. Rouva ei poikennut talon säännöstä vaan aikoi avata oven kello kuusi.

Hetken kuluttua oveen koputti poliisi. Rouva avasi oven ja kysyi "kumpi teistä on hoidon tarpeessa?"

"Me on saatu soitto, että täällä on joku rasisti". 

Lapset pääsivät ihan normaalisti päivähoitoon ja poliisit poistuivat hoidotta. Toinen naureskellen. Toinen ei ymmärtänyt huumoria, kertoi rouva.

 

Väite: Päiväkodeissa hoitajat joutuvat koville, sillä lapsia ei enää osata kasvattaa kotona

Rouva meni työhön erääseen päiväkotiin. Siellä eräs lapsi kiintyi häneen, ja halusi rouvan laittavan hänet päiväunille. Tästä suivaantuneena muu henkilökunta ojensi rouvaa. " ei niihin tartte kiintyä, laitat sen sinne, se huutaa ja nukahtaa siihen kyllä".

Onkohan niitä lapsia ikinä osattu kasvattaa kotona....

 

Väite: Huolikarttoja täytetään jo päiväkodeissa.

"Kyllä minä sen tiedän, olen ollut niissä töissä". Sanoi rouva.

 

Keskusteluumme liittyi eräs toinenkin vanhempi rouva, joka oli kuunnellut juttujamme jo jonkin aikaa:

" Onneksi minä olen säästynyt kaikelta tuolta. Minulla ei ole lapsia".

 

Mikä siis on muuttunut lasten maailmassa? Minä juttelin ammattilaisen kanssa, jonka lapsi oli pudonnut akvaarioon. Hän ei ollut koskaan nähnyt vilaustakaan sosiaaliviranomaisesta kotinurkissaan. Miksi? Miksi päivystyksestä ei tehty ilmoitusta lastensuojeluun? Lapsihan oli hukkua äitinsä "valvonnan" alla. Lasten varhaiskasvatuksen ammattilaisen käsissä. Eikö se ollut hälyttävää? 

a) oli, mutta viranomaiset mokasivat ja lastensuojeluilmoitusta ei tehty.

b) ei, koska se tapahtui vanhaan hyvään aikaan, jolloin käytössä oli vielä maalaisjärki.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat