ElenaMariaUusitalo Sosiaalinen sillisalaatti

Vanhemmuuden määritelmiä

Hauskaa Vappua.

 

Avasin koneeni useamman päivän tauon jälkeen vain nähdäkseni linkin blogiin, jossa äiti kirjoitti saliharrastuksensa johtaneen lastensuojeluilmoitukseen.

Kyseinen äiti harrastaa kuntoliikuntaa. Hän käy 3-4 kertaa viikossa kuntosalilla noin tunnin kerrallaan. 

No, nimettömällä ilmoittajalla viiraa päässä, se on selvä homma. Minua hirvittää ajatus siitä, mitä aikoo tehdä sosiaalitoimi? En tiedä tapauksesta muuta, kuin sen mitä äiti on blogiinsa kirjoittanut.

Johtiko ilmoitus mihinkään? Toivottavasti ei. Kauhulla odotan.

Onko jälleen aika kohdata kysymys, mitä on riittävä vanhemmuus?

Eräässä tapauksessa riittäväksi ei katsottu sitä, että perheen aikuisilla oli huoli teininsä kotiintuloajoista. Teini päätyi huostaanotetuksi, koska vanhemmat pyysivät apua.

Eräässä tapauksessa äiti ei tullut toimeen perhetyöntekijän kanssa.  Äiti pyysi tilalle toisen työntekijän, mutta "riitaisana" äiti otettiin mukaan leikkiin nimeltään "jatkettu lastensuojeluasiakkuus".

Eräässä tapauksessa lapsi joutui onnettomuuteen, josta oli vastuussa kodin ulkopuolinen henkilö. Seurasi noin vuoden mittainen lastensuojeluasiakkuus ja vanhemmuuden arviointi. Ulkopuolinen maksoi sakot.

Eräässä tapauksessa eroperheen isä istutti lapset bussiin palauttaakseen heidät äidilleen, kertomatta tästä äidille. Jostakin syystä lapset jäivät tai jätettiin kyydistä kaukana kotoa ja seurauksena äidiltä huostattiin lapset reiluksi vuodeksi.

Eräässä tapauksessa kuoli  perheen isä. Äidin ja lasten surun vuoksi lastensuojelu totesi lesken vanhemmuuden riittämättömäksi syyllä, että lapset ovat itkuisia ja äiti on väsynyt. Perheelle tarjottiin avohuollon sijoitusta huostaanoton uhalla.

Eräässä tapauksessa kaupan kassalla tavattiin harvinainen näky: kiukutteleva pikkulapsi. Isä ehti lapsen kanssa kotiin. Isä ehti juuri ja juuri purkaa ostoksensa, kun ovikello soi. Ovella seisoi paikallinen päivystävä sossu esittämässä huolta lapsen agressiivisesta käytöksestä ja siitä, että isällä ei ole riittävää auktoriteettiä. Asiakkuus kesti pari vuotta.

Eräässä tapauksessa perheen äiti kielsi lastaan juoksemasta parkkipaikalla. Seuraavana aamuna ovella seisoi niin ikään päivystävä sosiaalitoimi väittäen, että äiti oli uhannut lastaan.

Eräässä tapauksessa  perheen useammasta lapsesta vanhin oli mummolassa viettämässä viikonloppua. Ovelle ilmaantui päivystävä sossu ihmettelemään, miksi vain yksi lapsi on mummolassa ja muut ovat kotona. 

Eräässä tapauksessa teinityttö kertoi ystävälleen tapelleensa äidin miesystävän kanssa. Tyttö päätyi turvakotiin viikoksi.

Eräässä tapauksessa lapsi kysyi kaverinsa äidiltä, pääseekö hän kaverilleen yökylään. Kysymyksestä seurasi lastensuojeluilmoitus.

 

Vilja Eerikasta tehtiin yli kymmenen ilmoitusta. Mitään ei tapahtunut.

Eräässä perheessä lapsi nukkui toistuvasti rappukäytävässä. Tilanteesta tehtiin lastensuojeluilmoitus omalla nimellä. Mitään muuta ei sitten tapahtunutkaan.

Eräässä tapauksessa lasta kuvattiin epämääräisissä olosuhteissa. Mitään ei tapahtunut, koska lapsella oli selkeä päivärytmi. 

Eräässä tapauksessa sijaisperheessä tapahtui pahoinpitely. Vanhemmat ilmoittivat asiasta. Heidät katsottiin yhteistyökyvyttömiksi. Mitään ei tapahtunut. 

Eräässä tapauksessa sijaisperheestä esitettiin huolta. Huolen esitti teini, joka perheeseen oli sijoitettu. Mitään ei tapahtunut, koska sijaisperheen äiti leipoi pullaa.  Myöhemmin, vuosia myöhemmin, huoli osoittautui todeksi. Vakava huoli.

Eräässä tapauksessa lapset määrättiin väkivaltaiselle äidille, koska isä teki lastensuojeluilmoituksen. Lapset ovat edelleen äidillään. Mitään ei ole tapahtunut.

Eräässä tapauksessa lapsi istui baarissa vanhempiensa kanssa pikkutunneille asti. Usein. Baarin omistaja toi lapselle appelsiinimehua. Mitään muuta ei tapahtunut.

 

On jälleen aika kohdata kysymys, mitä on riittävä vanhemmuus?

On aika kohdata myös toinen kysymys, kuka sen riittävän vanhemmuuden määrittelee?

Kolmas, minua kiinnostava kysymys kuuluu: Mitä sen nimettömän ilmoittajan täytyy sanoa, että asiaan puututaan? Ovatko pahoinpitelyt ja lapsen kiusaaminen jo kuluneet juttuina loppuun? Onko parempi esittää huolta vaikkapa siitä, ettei tutin väri matsaa haalareihin?

 

Lopuksi kirj.huom:

Kaikki esimerkkitapaukset ovat yksittäistapauksia. Yksittäistapausten  perusteella ei voida vetää johtopäätöksiä, eikä yleistää. 

Tuntematta kyseisiä tapauksia tarkemmin, ei voida myöskään kommentoida.

Muistakaa se.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat